Lilla Quains får en storebror

Av Linda Mjölner & Ellen Sundquist
Lilla Quains är en blå tjej med massor av tofsar på huvudet och en ganska rund liten kropp. Hon är tuff, påhittig och inte rädd för någonting. Bara för monster och spöken förstås, men de finns ju inte, så därför är hon inte rädd för något. Lilla Quains bor tillsammans med sin storebror Mo och deras mamma i ett stort hus med trädgård. En regnig dag ber hon Stora Mo att berätta något för henne. Hon vill höra historien om när de träffades för allra första gången. Den där speciella dagen då de blev en riktig familj.

 

Tekla Tiger och JAG-boken

Av Mi Karlsson Bergkvist (6-9 år)
Barnen på fröken Claras förskola har fått i uppgift att sammanställa en jag-bok med bilder på deras familjer: mamma och pappa, syskon, mormor och morfar, farmor och farfar, samt fotografier av roliga händelser och spännande platser.

Hjärtat mitt – en saga om adoption

Av Dan och Lotta Höjer
Tu Thi föddes i ett land långt borta. Av föräldrar som inte kunde ta hand om sin lilla flicka. De behövde hjälp att hitta en ny familj åt henne. Samtidigt längtade och väntade en annan mamma och pappa på andra sidan jordklotet. De längtade efter ett barn att ta hand om och älska. En poetisk bilderbok om adoption.

Pyret

Av Ingvor Goyeryd
En dag på förskolan ska alla barn berätta om var de är födda, och Pyret är ju född i Indien. De andra barnen blir nyfikna på hur det kommer sig, och Kalle, som gärna säger direkt vad som faller honom in, kallar Pyret för pepparkaks-Pyret. Boken om Pyret berättar på ett lättfattligt sätt för förskolebarn om adoption. Vad är adoption? Varför är Pyret brun, när hennes mamma och pappa är ljusa? Hur ser det ut på ett barnhem? Varför kunde inte Pyret stanna kvar hos sin indiska mamma och pappa?

Pyret åker till Indien

Av Ingvor Goyeryd

Pyret åker nu tillbaka till landet där hon föddes. Hon och hennes familj möter Indiens sevärdheter, mat och kultur. Men det viktigaste med resan är förstås besöket på barnhemmet där Pyret bodde när hon var en liten bebis. När Pyret kommer till Indien, kommer också alla frågor som hon vill ha svar på. Hon funderar t. ex. på om hennes indiska mamma längtar efter henne och om hon är lik henne. 

Pyret får en lillebror

Av Ingvor Goyeryd
Pyret ska få ett småsyskon. Men inte på det sätt som kompisen Oskar tror, dvs att Pyrets mamma har en bebis i magen.Vi ska åka och hämta en syster eller bror, förstår du väl förklarar Pyret som själv är adopterad. Pyrets blivande småsyskon är en bror och finns i Vietnam. Pyret börjar genast packa, men hon får ge sig till tåls i flera veckor innan de äntligen kan kliva på planet och flyga dit

Pyret börjar skolan

Av Ingvor Goyeryd
Boken handlar om Pyret, som är adopterad från Indien, och hennes första vecka i skolan. Pyret längtar tillbaka till tryggheten på förskolan, där alla kände henne och inte ställde en massa frågor. I den nya klassen finns det två pojkar som är väldigt nyfikna på Pyret och hela tiden frågar saker som: "Varför är du brun?" och "Är det kul att vara adopterad?". Och så tycker de att Pyret är ett konstigt namn. Pyret tycker det är rätt jobbigt och drar sig undan, och en dag får hon nog

Andrejs längtan

Av Barbro Lindgren (3-6 år)
Bilderbok som fångar en drömsk atmosfär i den stora staden Sankt Petersburg. Andrej letar efter sin mamma. Hon är borta! Andrej tänker tillbaka på tiden inne i mammas mage. Han hade ett bättre liv då, innan han blev född. Mamma hade en blå klänning och att han hade ett eget rum och en trädgård med äppelträd och en glad liten hund där inne.

Oliver, Linn och kinakusinerna

Av Maria Aminoff (3-6 år)
Oliver och Linn är dagiskompisar. Linn är adopterad från Kina. Hennes mamma och pappa åkte och hämtade henne på ett barnhem i Kina och nu - efter en omtumlande resa - är "hemma" mamma och pappa, Linns rum och dagis, Oliver och kinakusinerna samt alla andra nära och kära i Sverige. Genom boken får barn en förståelse för vad en adoption innebär.

Deckarserie

Av Erika Engström
Speciellt skrivna för adopterade

  • Rånarna som blev rädda
  • Olle Kluddares hemlighet
  • Sista lasten till Hälleham

Beställning och info: deckartrunken@telia.com

Min lillasyster från Kina

Av Monica Adenor
En bok som en familj har gjort tillsammans där storasyster skriver om hur det känns att få en lillasyster genom adoption. En lättläst bilderbok med fina bilder.

Vems bebis?

Av Stina Wirsèn
För barn från ca 1,5 år.
Katten får syskon. Katten är adopterad. Hans mamma och pappa längtade så efter att få ett barn, och till slut fick de åka och hämta katten. Då var de så glada! Och nu har katten blivit stor och kattens mamma är rund som en boll. För nu har hon en bebis i magen. Men vem ska ha den?