Det livet ger, en bok om barnlöshet och adoption

Av Anna Elias

Boken beskriver Annas väg från barnlöshet till att hon fick två adoptivbarn. En bok både inför adoptionen och tiden efter, som både är personligt skriven och allmänt hållen.

Ett lyckligt slut

Av Camilla Sjöstrand

Att skaffa barn och bli förälder är meningen med livet. För vissa är "väntetiden" kort, medan den för andra är väldigt lång. Men när man väl har sitt barn hos sig, då är det värt alla besvär på den långa vägen.

Vi har gått igenom både IVF och adoption. Detta är min berättelse om hur jag har känt och upplevt det på den långa vägen för att bli lycklig.

Anna, min älskade

Av Magnus Utvik

Det är sommar och solen steker över Stockholm. I Midsommarkransen sitter Marcus och Anna i sin lägenhet med persiennerna neddragna. De har just fått veta att Anna har cancer. Livmoderhalscancer. En cancerform där dödligheten är en på tre. Kommer Anna att dö, tjugonio år gammal?Livet fördunklas av dödsångest och cancerbehandlingar och när det står klart att Anna aldrig kommer att kunna bli gravid slås de sista resterna av deras gamla liv sönder

Längtansbarnen : adoptivföräldrar berättar

Av Kerstin Weigl

Att vara adoptivförälder innebär att man ställs inför en rad svåra frågor. Varför vill vi egentligen ha barn? Spelar hudfärg någon roll? Hur påverkas vår familj av främlingsfientligheten? I Längtansbarnen ger föräldrarna själva svaren. Genom lyhörda djupintervjuer har Kerstin Weigl åstadkommit en informativ och gripande skildring av ett annorlunda, men berikande föräldraskap. I en självutlämnande berättelse delar hon också med sig av sina erfarenheter som adoptivmor. 

Äntligen Adoptivförälder

Av Eva Brenckert

Att bli förälder är utan tvekan en av de mest omvälvande händelserna i livet. Som adoptivförälder har man en annorlunda ingång i föräldraskapet. I boken berättar både mammor och pappor öppenhjärtigt om det första mötet med barnet, om processen som leder till att man också känner sig som förälder, omgivningens reaktioner och om hur det påverkar parrelationen att bli tre. Berättelserna varvas med samtal med psykologer och forskare. En familjeterapeut och en BVC-sköterska intervjuas också.

Nyfått barn

Av Britta Kignell

En bok om barnlöshet och adoption.
Seoul, juni 2000: “Vad som händer i mitt huvud och skälvande hjärta medan jag går upp för de där trapporna är svårt att återge. Du är så nära nu. Dörren öppnas och mitt i alltihop bekymrar jag mig över att jag inte riktigt vet hur jag ska hälsa på fostermamman. Det är ju inte kutym att ta i hand i Korea. Jag ler bara lite mot henne och mumlar en hälsning på ovan koreanska.”

Linnea från Yujiang : en bok om att bli pappa

Av Petter Lidbeck

Journalisten Petter Lidbeck berättar personligt om hur han och hans fru blev föräldrar till sin adoptivdotter Linnea, född i Kina. Vägen från ofrivillig barnlöshet till första mötet med Linnea, tre månader, var lång och kantad av hinder redan innan de anträdde resan till Kina.

9186690957resan till

Resan till mina barn : om längtan, adoption och återförening

Av Christel Segander

Ramen för berättelsen är en reseberättelse om barnlöshet, om att få barn, att få dem att bli «hela» människor och knyta ihop sitt liv. Resan är dramatisk men full av tillförsikt och värme. Boken vänder sig till alla som vill ta del av en berörande och berikande berättelse. Den riktar sig naturligt till alla intresserade av adoptionsfrågor

Och vet inte vart

Och vet inte vart

Av Astrid Flemberg-Alcalà

När paret Anna och Sal är på väg till Colombia för att adoptera två bröder, tre och fyra år gamla, känner Anna oron och paniken komma krypande. Tänk om barnen är sjuka, rädda eller helt enkelt inte vill följa med? Helst vill hon bara vända om och åka hem. De hämtar pojkarna Abél och José och stannar kvar i landet några veckor för att lära känna varandra och försöka bli en familj. Men snart besannas Annas farhågor.