Den-Stora-Aterresan_Omslag1

Adoption: Den stora återresan

Av Mary Juusela

Det sägs att du vet vart du är på väg först när du vet varifrån du kommer

Alla är vi nyfikna på varifrån vi kommer. Kanske adopterade mer än andra. Utan den sista pusselbiten är det svårt att veta vem man är och vart man är på väg. Det blir en jakt på rötter, ursprung och svar på frågorna: Vem är jag? Varifrån kommer jag? Var har jag min tillhörighet?

Oui, chef!

Av Marcus Samuelsson 

Marcus Samuelsson föddes i en fattig by i Etiopien och växte upp i Puketorp utanför Göteborg. Vid 17 års ålder slutade han med fotbollen och bestämde sig för att satsa allt på att bli köksmästare. Sju år senare utnämndes han till New Yorks bäste kock.

Gul utanpå

Av Patrik Lundberg

Beskrivning:
Jag gillar att träffa nya människor, men får samtidigt en klump i halsen när jag ska presentera mig för någon. Var kommer du ifrån? är en vanlig inledningsfras. Gul utanpå är en berättelse om utanförskap. Om hur det är att inte känna sig hemma någonstans. Det är också en livsomvälvande resa och ett sökande. Efter rötter. Efter ursprung och efter tillhörighet.

Adoption med förhinder : samtal med adopterade och adoptivföräldrar om vardagsrasism och etnisk identitet

Av Carina Tigervall, Tobias Hübinette

Vad innebär svenskhet och hur får man se ut om man ska räknas som svensk?
I Sverige menar vi vanligen att diskriminering hänger samman med faktorer som språk, namn, religion och kultur. Men även ras är en högst levande diskriminerande kategori i den svenska samtiden. I denna bok berättar adopterade och adoptivföräldrar om systematisk diskriminering i vardagen.

När barnet lagt sig

Av Michael Nyqvist

Nyqvist är en av Sveriges mest omtyckta och framgångsrika skådespelare. I sitt uppmärksammade Sommarprogram i juli 2007 berättade han om sin bortadoption, om sökandet efter sina biologiska föräldrar och efter sin egen identitet. Nu kommer boken som fördjupar berättelsen.

Mariamma – svenskpräglad med indisk själ

Av Anna Rosenqvist, Christina Åsbäck

Mariamma, från ett barnhem i Bombay, kom som fyraåring till Sverige som adoptivbarn, född av okända biologiska föräldrar i Indien. Det småländska, lilla samhället gav nya förutsättningar för Anna. "I ordningens land" gällde andra värden och smaker, man måste ställa om sig och ta för sig av de nya möjligheterna. En lång och smärtsam resa påbörjades, där svarta hål skulle fyllas, hjärtan renoveras och nya vanor och vänner vårdas.

Mitt okända hemland

Av Shanti Holmström

Shanti Holmströms debutbok, Mitt okända hemland, är en delvis självbiografisk roman. En dag säger hon till sin mamma att hon vill åka tillbaka till Indien och nu genast. Man får följa Shanti på hennes resa tillbaka till Indien, ett land som hon lämnade endast tre månader gammal för att adopteras i Sverige. Shantis adoptivföräldrar skiljer sig och det upptäcks att hon är dyslektiker.

På jakt efter Mr Kim i Seoul

Av Sofia French

Är det här en adoptionsbok? Javisst, men framför allt tror jag att boken är ett personligt vittnesbörd om en uppväxt och ett vuxenblivande, en berättelse om de olika - mentala och bokstavliga - resor det innebär. På jakt efter Mr Kim i Seoul utspelar sig under loppet av ett år. Året då jag var besatt av Korea. Året då jag lämnade min familj för att flyga sträckan Stockholm - Seoul tre gånger. Mitt livs tre allra nödvändigaste resor.

Hitta hem – Vuxna adopterade från Korea berättar

Av Sofia Lindström och Astrid Trotzig

Under början av 1970-talet var adoptionerna som flest. Trettio år senare har den första stora generationen adopterade växt upp. Några har upplevt sig som svenskar, kort och gott. Andra har levt med en svårdefinierad känsla av utanförskap och ytterligare andra har haft problem med att relatera till Sverige och sina svenska familjer. Vissa har besökt Korea vid ett eller flera tillfällen, andra är inte lika intresserade eller angelägna.   

Där inga änglar bor

Av Lasse Lindroth

Lasse Lindroths debutroman. En roman om den svarta verklighet som alla inte vill eller vågar se, men som för många unga — svenskar och invandrare — är den enda kända verkligheten. "Jag svär vid allt som är mig kärt, att jag aldrig någonsin ska återvända dit, där inga änglar bor." Lasse Lindroth var ståuppkomiker (känd som Ali Hussein), skådespelare och författare. "Där inga änglar bor" blev den första av totalt fyra böcker han skrev.

Blod är tjockare än vatten

Av Astrid Trotzig

"Tre ord, tre namn som omfattar mitt ursprung.Sydkorea är lättast att skriva eller tala om.Pusan betydligt svårare.Suh-Yeo undviker jag att nämna.Jag har fortfarande svårt att uttala mitt koreanska namn. Jag tycker inte om att ta det i min mun, men det är mitt namn" Astrid Trotzig kom till Sverige som adoptivbarn 1970, fem månader gammal. Hennes berättelse handlar om kluvenheten i att varken vara svensk eller korean, och om en resa tillbaka till det främmande "hemlandet".

Min mamma är en persisk prinsessa

Av Sanna Sjöswärd

En tisdag i juni 1999 ringer telefonen hemma hos Sanna Sjöswärd. För första gången som hon kan minnas hör hon sitt persiska namn, Farzaneh. Kvinnan i luren är hennes biologiska mamma som hon inte har sett på över 20 år ... 

antologi-fram0001

Från det fjärran öst till det vita nord

Antologin Från det fjärran öst till det vita nord är den första nordiska samlingen, skriven av vuxna adopterade. Här samsas uttryck av blandat slag, allt från vanliga prosatexter och dagboksanteckningar, till modern konst och poesi, allt under det gemensamma temat - att vara adopterad från Sydkorea till det, i dubbel bemärkelse, vita Norden.

Läs mer